How Blogs Work versus Blogboek

Blogboek en How Blogs Work

Een tijdje geleden stonden deze blogboeken beide op mijn verlanglijstje. Het Blogbloek kreeg ik cadeau en een paar dagen terug nam ik How Blogs Work op in de Standaard Boekhandel. In plaats van een review over de boeken te schrijven, wou ik het eens anders aanpakken. Ik legde de twee boeken naast elkaar en vergeleek ze, kijk jij mee?

Wie?

 How Blogs Work en Blogboek

Blogboek – Kelly Deriemaeker

Schrijfster: Kelly Deriemaeker

Blog: Tales from the Crib

Blogt over: haar leven en alles wat op haar pad komt

Schrijft in het: Nederlands

Blogervaring: 10 jaar

Bijkomende ervaring: freelance journalist bij Sanoma

Awards: beste persoonlijke blog in 2008 (Clickx)

 

How Blogs Work – Stephanie Duval

Schrijfster: Stepahnie Duval

Blog: 70Percentpure

Blogt over: reizen, interieur en fashion

Schrijft in het: Engels

Blogervaring: meer dan 10 jaar

Bijkomende ervaring: Journalist

Awards: beste persoonlijke blog in 2014 (Knack Weekend)
Gelijkenissen: Oké, hier zien we meteen al wat gelijkenissen. Beide hebben ze een prijs gewonnen voor beste persoonlijke blog. En ze zijn alle twee journalist.

Verschillen: als je de blogs gaat bekijken zie je dat hun aanpak heel verschillend is. Bij de blog van Kelly krijg je meteen dat gezellige en huiselijke over je heen. De blog van Stephanie is dan weer modern en strak. Maar geeft bij alle twee wel mooi weer over wat ze bloggen.

 

Wat?

 How Blogs Work en Blogboek

Blogboek

Een boek met een hoop inspiratie, tips en tricks van succesvolle bloggers en frisse ideeën. Het geeft je goesting om zelf aan de slag te gaan. Er staan ook meer dan 100 ideeën in voor je volgende artikel. Op het einde van het tekstje op de achterflap staan nog enkele vragen die beantwoord zullen worden in het boek. Zoals bijvoorbeeld: Hoe vaak moet je posten? Hoe meet je succes? Hoe vind je je focus? Hoe krijg je meer bezoekers?

How Blogs Work

Eerlijk gezegd staat er niet veel op de achterflap. Er staat wel: ‘droom je van een eigen blog? Of wil je de stap zetten van hobbyblogger naar professionele blogger? Dan helpt dit boek je op weg. Op de voorkant vind je de zin ’tips en tricks voor beginnende en ervaren bloggers’.

Gelijkenissen: ze bieden beide tips en tricks

Verschillen: als je de achterflap van het Blogboek leest, wordt je meteen duidelijk wat het je te bieden heeft. Bij How Blogs Work moet je een gokje wagen en nog even door het boek bladeren om te kijken wat er juist in staat.

 

Uiterlijk

Blogboek

 Blogboek

Het Blogboek is lekker vrolijk en duidelijk. Ook de achterflap is mooi georganiseerd met onderaan een kleine foto van de auteur.

How Blogs Work

 How Blogs Work

De voorkant is mooi geïllustreerd, al vind ik het wel jammer dat het boek zo zwart en donker is. Het lijkt al meteen dan iets voor mannelijke ICT-bloggers vind ik zelf. De achterkant is wel mooi wit met een grote foto van Stephanie Duval. Ze blijft wel mooi in het zwart-rood-witte thema, tot de lippenstift toe.
Gelijkenissen: –
Verschillen: Aan het uiterlijk is echt alles verschillend. Het Blogboek oogt vrolijk en leuk en het How Blogs Work boek oogt serieus en professioneel. Beide hebben ze wel een foto van zichzelf op de achterflap maar wel op een totaal verschillende manier (zie hierboven).

 

Lay-Out

Blogboek

 Blogboek

 Blogboek

Het boek werkt met verschillende kleurtjes en lettertypes. Als je niet van chaos houdt, is dit niets voor jou. Maar voor mij was het echt wel een verademing. Het zorgt voor afwisseling en dat het lezen geen sleur wordt. Ondanks alle lettertypes en kleuren, kan je de rubrieken en hoofdstukken erg duidelijk onderscheiden. De indeling zorgt ervoor dat je niet het boek van begin tot eind moet lezen. Je kan makkelijk willekeurig een aantal pagina’s lezen. Dit vind ik een heerlijk systeem, het verplicht je absoluut tot niets, je leest gewoon waar je zin in hebt!

How Blogs Work

 How Blogs Work

 

How Blogs Work

Als je houdt van netheid en een simpele lay-out ben je beter af met het How Blogs Work boek. Eigenlijk is het een echt leesboek met een doorlopende tekst. Af en toe zijn de teksten vergezeld door kleine illustraties. Hier wordt ook weer gebruik gemaakt van het wit-zwart-rode aspect. De pagina’s zijn wit, de tekst zwart en de illustraties rood. Bij dit boek had ik wel het gevoel dat ik niet zomaar ergens kon beginnen te lezen, maar dat ik bij het begin moest beginnen. Ik vind het wel jammer, aangezien het een how-to boek is. Vaak gebruik je zo’n boek niet één keer, maar ga je na een paar dagen die ene tip nog eens terug bekijken. In dit boek vind ik het moeilijk om een tip terug te vinden.
Gelijkenissen: –
Verschillen: Beide boeken zijn ook vanbinnen erg verschillend. Het Blogboek voorziet je van vrolijke lettertypes en mooie kleurtjes. Stephanie van How Blogs Work goot haar tips in een doorlopende tekst met enkele lieve illustraties er rond. Het boek van Kelly hoef je niet van begin tot eind te lezen, omdat het niet in een doorlopende tekst is vormgegeven.

 

Inhoud

Blogboek

 Blogboek

 Blogboek

Blogboek

Wellicht het belangrijkste aspect van allemaal. Het blogboek heeft me zeker wat bijgebracht. Er staan goede tips in waar ik  nog niets van wist. Een leuk extra aspect zijn de 100 ideeën voor een volgende post. Natuurlijk is dit moeilijk want als je over iets heel specifiek blogt zoals bijvoorbeeld tuinieren, ga je hier niet veel aan hebben. Ook leuk zijn de persoonlijke foto’s die Kelly er in plaatste, die dan weer gerelateerd zijn aan het hoofdstuk. Over bepaalde hoofdstukken laat Kelly ook andere Bloggers aan het woord.

How Blogs Work

 How Blogs Work

 How Blogs Work
 How Blogs Work

Het is wel duidelijk dat Stephanie er iets van kent. Je krijgt de ene tip na de andere. Ook Stephanie laat experts (medebloggers) aan het woord. Maar Stephanie doet er wel een heel interview mee.

Gelijkenissen: De tips die ze geven komen vaak overeen met elkaar. Ze laten ook alle twee experts aan het woord.
Verschillen: In How Blogs Work ga je meer tips vinden, en kan je ook veel leren uit de uitgebreide interviews met andere bloggers. Als je blogt over één van de vaker voorkomende onderwerpen als lifestyle, beauty en fashion zijn de 100 tips voor een artikel van het Blogboek wel leuk.

 

Mijn conclusie

Als je even in een dipje zit met je blog of je wil beginnen met bloggen, raad ik jou het Blogboek aan. Het is vrolijk en geeft je echt wel voldoende tips en informatie. Na het lezen of zelfs maar doorbladeren van dit boek, heb je weer super veel zin om te gaan bloggen!
Als je echt professioneel wil gaan bloggen en echt ervoor wilt gaan, raad ik jou How Blogs Work aan. Het geeft je veel tips om hogerop te kunnen geraken. Het is ook geschreven vanuit een professionele blik. Pas wel op, alle informatie kan wat overweldigend zijn en je zelfs wat ontmoedigen. Maar uiteindelijk zal het echt wel de moeite lonen!

 

Q: heb jij al één van deze boeken gelezen?

22 Responses

 1. BySilke 22 februari 2015 / 09:21

  Ik heb het boek ‘How Blogs Work’ gekregen voor m’n Kerst, maar ik ben eigenlijk ook enorm benieuwd naar dat Blogboek! Ik onthou deze 🙂

 2. Kimberly 22 februari 2015 / 10:13

  Ik heb het Blogboek al gelezen maar ben zeker ook benieuwd naar How Blogs Work!

  xo

 3. Ines 22 februari 2015 / 13:13

  Ik wil ze beiden heel graag eens lezen 😀

 4. Natasja 22 februari 2015 / 16:44

  Super leuk artikel! Na het lezen van veel reviews, raakte ik maar niet ervan overtuigd om die twee boeken zelf eens te lezen.. maar nu wil ik ze beiden wel een kans geven!

 5. Celeste 22 februari 2015 / 19:32

  Wat een leuke post! Leuk om ze met elkaar te vergelijken in plaats van ze te reviewen! Ben nu erg benieuwd naar beide boeken!

 6. Marlot 22 februari 2015 / 19:45

  Handig artikel! Zelf zat ik erover te denken om een van deze twee boeken te kopen, nu weet ik eindelijk welke ik wil!

  • Silke 22 februari 2015 / 20:10

   Wat leuk dat ik je heb kunnen helpen! Welke wordt het?

 7. Nicky 22 februari 2015 / 19:58

  Ik heb beide, en ik kan je eigenlijk alleen maar gelijk geven. Als ik even zonder inspiratie zit, dan zal ik gauw het blogboek vastnemen, maar wil ik echt iets uitspitten, dan ga ik naar How blogs work grijpen.

 8. alexa 22 februari 2015 / 20:49

  ziet er leuk uit & fijn dat je ze gereviewd hebt!

 9. dresses and daisies 22 februari 2015 / 21:09

  Ik heb how blogs work gekocht, omdat mijn blog steeds professioneler wordt. Dit is een extreem goede review, je legt echt alle puntjes naast elkaar. Petje af! 🙂

 10. Amy 22 februari 2015 / 21:21

  Leuk deze vergelijking! Ik heb beide boeken ook in mijn bezit maar ben toch het blijst met How Blogs Work. Ik zit eigenlijk nooit zonder inspiratie maar had wel altijd veel vragen omtrent samenwerkingen en het verbeteren van m’n social media stats. Daarbij heeft het boek van Stephanie me dus het meest geholpen 😀

  Maar beide boeken zijn toppers hoor, je kunt ze het best gewoon beiden aankopen 😛

 11. Karine Maes 22 februari 2015 / 21:31

  Hoe toevallig: ik was dit weekend in een alternatieve boekenwinkel en kreeg ook de 2 boeken in het oog.
  Ik kocht, puur op gevoel, het boek How Blogs Work. Nu nog tijd vinden om het te lezen. Tof dat je de 2 hebt vergeleken. Heel handig!

 12. Suzanne 22 februari 2015 / 22:15

  Leuk artikel! Ik heb beide boeken en vond ze allebei erg goed. Toch heeft het Blogboek van Kelly Deriemaeker mijn voorkeur, het is ontzettend aanstekelijk en inspirerend geschreven met veel nuttige tips.

 13. Marjolein 23 februari 2015 / 00:46

  Ik heb het Blogboek thuis liggen, maar ben niet verder geraakt dan de eerste 15 pagina’s. Als ik eens veel tijd heb, doe ik er eens in verder! Het is indd een vrolijk boek dat aanspreekt!

 14. Denise 23 februari 2015 / 10:06

  Ik heb dit artikel gisteravond doorgelezen en er eigenlijk niet op gereageerd, maar ik wil toch even zeggen dat ik het echt heel leuk vond om te lezen! Tof om te zien dat er veel verschillen in zitten en eigenlijk elk boek gericht is op een iets andere groep met bloggers. Prima review! x

  • Silke 23 februari 2015 / 10:50

   Oh, dankjewel om terug te komen voor je reactie, super lief!

 15. Marlies - GM&PB 23 februari 2015 / 10:10

  Ik heb enkel ‘how blogs work’ gelezen en vond hem best veel tips bevatten. Blij dat ik deze vergelijking eens heb gezien, nu wil ik ook het blogboek heel erg graag lezen! Goede post!

 16. Marie 14 maart 2015 / 16:54

  Ik heb how blogs work onlangs gekocht en er al een klein beetje in gelezen. Jammer dat ik je review nu pas lees, anders had ik denk ik toch het blogboek gekocht! Goede review btw 🙂

 17. Liesbeth 31 juli 2016 / 01:21

  Hallo, Ik heb net Blogboek bekeken en dat was eigenlijk één van de weinige boeken die ikzelf vond over bloggen. Ik vond het zelf een heel leuk en interessant boek en vond vooral tips als je in een writersblock zit. Maar nu ben ik ook erg benieuwd naar het andere boek. Ik zal snel eens googelen of het nog ergens verkrijgbaar is. Mvg.

 18. Ellen 12 juli 2017 / 22:37

  Leuk. Ik ga ze nu alle 2 bestellen na je review

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.