Siliconen in producten | All About

Siliconen in producten

In de vorige all about had ik het over primers. Ik vertelde dat in veel primers siliconen zitten en dat sommigen hier acné van krijgen. Op vrijwel elk product dat je koopt staat een ingrediënten lijst. Maar hoe haal je daar nu die siliconen uit, onder al die wetenschappelijke termen? Ik maak het even duidelijk voor jullie.

In wat voor producten vind je ze?

Siliconen vind je vaak in crèmes voor je gezicht zoals dagcrèmes en primers. Daarnaast zitten ze heel vaak in shampoo’s.

 

Waarom siliconen in producten?

Siliconen in producten

Siliconen zorgen in de eerste plaats voor het verzachten van het zalfje. Zo verkrijg je een soepele en zachte crème textuur. Maar ook, lijkt je huid egaler,  je haar gaat glanzen en zacht aanvoelen.

 

Waarom zijn siliconen slecht dan?

15386098748_11046d2762_z

Foto: Flickr

 

Siliconen gaan in de poriën van je huid zitten. Je poriën verstoppen en je gaat meer talg aanmaken. Hierdoor krijgen sommige (waaronder ik) last van acne en een geïrriteerde huid.

Siliconen in shampoo’s kruipen in je hoofdhuid en zijn er moeilijk uit te wassen. Elke keer dat je dan je haar wast, ga je een extra laagje siliconen leggen op je hoofdhuid. Uiteindelijk kan je hoofdhuid niet meer ademen en verstikken je haarwortels. Met als gevolg dat je haar meer en meer gaat knopen, afbreken en stoppen met groeien. In sommige gevallen kan je ook last krijgen van haaruitval. Je haar gaat ook zwaarder aanvoelen als normaal door het gewicht van de siliconen op je haar.

 

 Siliconen in producten

 

Siliconen in prodcuten

Product met o.a. methicone in

 

Op de ingrediënten lijst van je product ga je nooit letterlijk het woord siliconen vinden. Er zijn enorm veel verschillende soorten siliconen. Je kan ze vaak wel herkennen aan de eindletters ‘cone’.

Een aantal vaak voorkomende zijn:

Methicone
Amodimethicone
Cetearyl methicone
Cetyl Dimethicone
Cyclomethicone
Cyclopentasiloxane
Phenyl trimethicone
Dimethicone Copolyol
Dimethiconol
Lauryl methicone copolyol
Stearyl Dimethicone
Trimethylsilylamodimethicone

 

Producten zonder siliconen

Er zijn een aantal merken met een lijn van producten zonder siliconen.

De Silicone Free lijn van Syoss

 

De Rainforest lijn van The Body Shop

De producten van Dr. Organic

De prodcuten van Yes to (Carrots)

 Ken jij nog merken of specifieke producten die geen siliconen bevatten? Laat zeker achter in de comments!

Q: Bekijk jij vaak of er siliconen in jouw producten zitten?

SHARE:

5 Responses

 1. Derek 20 februari 2015 / 08:17

  ik kijk daar eigelijk niet zo vaak naar, want mijn huid kan der gelukkig best goedtegen.

  XDerek

 2. Leen 21 februari 2015 / 19:43

  Ik kijk er meestal niet naar, maar test het product gewoon zelf uit. Het kan altijd zijn dat je tegen een bepaalde silicone niet kan of dat je er pas niet tegen kan als er een grote hoeveelheid inzit.

 3. Jolien 21 februari 2015 / 20:43

  hey, ik ben niet volledig tegen pharabenen en siliconen. Deze onderdelen worden al sinds hun uitvind uitgebreid getest en nooit zijn er bezwaren gevonden. Nieuwe chemische samenstellingen die als vervanging van pharabenen en siliconen zijn dat niet! Wat vertrouw ik het meest? Samenstellingen die aan alle mogelijk bestaande testen zijn onderworpen dan nieuwe samenstellingen die dat niet zijn. Ik gebruik als dagcreme eentje van avene en kappers shampoo’s ik weet niet of hier pharabenen of siliconen inzitten.

 4. Divine Vitality 21 februari 2015 / 22:53

  I love yes to carrots, ik gebruik altijd die shampoo en crèmespoeling, interessant artikel! Fijn dat aan zulke dingen meer bekendheid komt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.