20 levensadviezen van een 20-jarige

20 levensadviezen door een 20-jarige

Leven vind ik vrij ingewikkeld maar als je het goed doet, kan het heel belonend zijn. Ondertussen ben ik 20 jaar en heb ik al wat kunnen ondervinden hoe je het meeste uit je leven kan halen. En dus daarom, aanschouw mijn 20 levensadviezen om alles (of toch veel) uit het leven te halen.

1. Family first

Familie is enorm belangrijk voor mij. Niet je grote familie maar ook je gezin. Je broers en zussen en je ouders. Ze zullen voor altijd van je houden, hoe het leven ook draait of keert. Geef hen dan ook onvoorwaardelijke steun en liefde, dat verdienen ze.

 

2. Verzorg jezelf

Hiermee bedoel ik niet dat je je elke dag moet wassen maar verzorgen in de grote betekenis van het woord. Wees lief voor jezelf en stel niet te hoge eisen voor jezelf. Besef dat jij een uniek persoon bent en dat je trots mag zijn op wat je tot nu toe allemaal hebt kunnen doorstaan. You’re awesome!

 

3. Do what you love

Niet dat je elke regel die je ouders hanteren moet breken, maar je snapt wel wat ik bedoel. Denk je er elke dag aan? Doe het dan. Vinden de mensen rondom jou het een stom idee? Laat niemand je ompraten. Als dit is wat je wilt, dan ga je er gewoon voor. Als je er gelukkig van wordt, draaien die mensen die je eerst niet snapten wel bij. Geloof me. Soms moet je gewoon aan je eigen geluk denken.

 

4. Gun jezelf iets

Na al je harde werk mag je heus beloond worden. Ook als je werkgever of je leerkracht je niet belonen voor je werk (omdat het een norse man/vrouw is) verdien je heus wel een beloning. Is er al een tas die je graag wou hebben? Ga hem halen, serieus, je verdient het. Of laat je eens lekker verwennen in een beautysalon. Voel je niet schuldig, want echt, je verdient het!

 

5. Niets is ooit zo erg als het lijkt

Als er iets is wat ik door de jaren heen geleerd heb is het wel relativeren. Mij zal je zelden zien rondlopen als een kip zonder kop. In het leven moet je dingen leren relativeren. Als er iets aan de hand is, moet je helder kunnen nadenken. Ik kijk dan vaak of het nog erger kon dan de situatie waar ik in zit. En vaak kan het inderdaad ook nog erger (wees ook zeker realistisch). Niet panikeren is de boodschap.

 

6. Verdrietig zijn is oké

Vroeger hield ik me vaak sterk. Dat is erg heldhaftig maar vaak onmogelijk. Wees niet bang om tranen te laten. Soms moeten die emoties er nu eenmaal uit. Ik beloof je, je zal je erna veel beter voelen.

 

7. Vriendschap is heilig

Onderschat de kracht van vriendschap niet. Ik ben iemand die niet elke dag nood heeft aan een babbel. Maar ik geniet er dan des te meer van als ik mijn vrienden zie. Het maakt me dan letterlijk vrolijk voor een paar dagen. Toen ik van het middelbaar naar de hogeschool ging zag ik een paar vrienden hun vriendschappen verwaarlozen. En dat vind ik echt jammer. Ik heb nog steeds contact met de mensen uit mijn middelbare school, en ik hou nog steeds evenveel van hen.

 

8. Een beetje hulp is echt niet verkeerd

Dit is mijn grootste probleem. Ik denk vaak dat ik alles wel alleen kan doen. Hulp heb ik niet nodig want het zal wel lukken. Maar durf het aan om hulp te aanvaarden. Vaak scheelt het je heel veer minder zoekwerk (naar wat je ook zocht). En je kan er ook meer tips informatie uit halen. Niet aarzelen dus, een beetje hulp is echt niet verkeerd. Zie het als een leerervaring.

 

9. Ga je dromen niet uit de weg

Vaak heb ik mijn ambities wat aan de kant geschoven. Omdat ik het zelf eigenlijk een beetje belachelijk vond, omdat iedereen het raar vond. Laat je dus niet beïnvloeden door anderen. Ik wou graag bloggen, maar in België is dat nog niet zo bekend. Mijn ouders vonden het in het begin dan ook wat gek. Uiteindelijk dacht ik, wie hou ik eigenlijk voor de gek? Ik ben bang voor mijn eigen droom. Ga er dus gewoon voor!

 

10. Plannen doet wonderen

Teveel plannen is wat hectisch maar een beetje plannen is helemaal niet verkeerd. Je weet wat je te wachten staat. Op een juiste manier plannen helpt je juist te relaxeren. Bij het plannen van je huiswerk , taken en boodschappen doen kan je je tijd meer efficiënt verdelen. Zo heb je op andere momenten een periode van rust. Zo denk je niet steeds in je achterhoofd aan wat je straks nog moet doen.

 

11. Stop eens met nadenken

Soms denk ik veel te veel. Zo kan je je niet focussen op wat belangrijk is. Stop even met alles wat je doet en zet even alles op een rijtje. Dit kan op verschillende manieren. Voor sommige helpt het om even te sporten of een tijdschrift te lezen. Neem even een pauze om alles op te schrijven waar je aan denkt en kies wat op dit moment het belangrijkst is, focus je daarop.

 

12. Kijk eens om je heen

Als ik fiets kijk ik graag eens om me heen. Ik rust graag mijn blik eens op de natuur. De natuur straalt zo’n rust uit en als je goed kijkt is die zo adembenemend mooi. Dan besef ik pas hoe gelukkig ik me mag prijzen dat ik besta.

 

13. Focus je niet op anderen maar op jezelf

Elke keer als ik een namiddag op Facebook heb gespendeerd voel ik me rot. Iedereen lijkt virtueel een perfect leven te lijden, maar niets is minder waar. Stop met je te vergelijken met anderen, vaak hebben ze helemaal niet dat gelukkig perfect leventje dat jij denkt dat ze hebben. Probeer anderen er niet van te overtuigen dat je gelukkig bent, begin bij jezelf. Jij moet geloven dat je gelukkig bent, en dat is alles wat telt.

 

14. Lees en laat anderen je inspireren

Mensen die niet lezen missen een heleboel. Door te lezen heb ik zoveel geleerd. Het verrijkt echt waar je leven. Durf eens dingen te lezen die je niet interesseren. Na een tijdje hou je van de cultuurrubrieken, geloof me. Het is super verrijkend om met mensen over een gemeenschappelijk onderwerp te praten wat je vroeger niets kon schelen. Zo ontdek je nieuwe interesses van de mensen rondom je. Door nieuwe interesses te ontwikkelen is er weinig kans op een sleur, en wordt je dagelijkse leven veel interessanter.

 

15. Vergeet je lach niet

Een lach kan wonderen doen. Als ik op de fiets zit lach ik altijd  naar de mensen die ik passeer. Een lach terugkrijgen als antwoord is geweldig en hartverwarmend. Lach ook eens naar mensen in de wachtruimte van de tandarts of de dokter. Voordat je het weet ben je diep in gesprek met die persoon, super leerrijk en verrijkend! Je zal een hele dag met een lach op je gezicht rondlopen. Zeker eens proberen!

 

16. Wees gul

Niet gul als in geld uit ramen en deuren gooien. Maar gul in alles. Wees gul in liefde uitdelen. Want als je liefde geeft aan mensen krijg je liefde terug. En dat is het hele doel van leven. Liefde geven en geliefd worden. Denk aan de mensen die je lief hebt, verras ze eens onverwacht met een cadeautje. Het hoeft niet altijd gekocht zijn, een uitgebreid ontbijtje met koffiekoeken en een spiegeleitje zal evengoed zijn werk doen. Laat mensen zien dat je om ze geeft. Jouw geluk hangt samen met andermans geluk. Als zij gelukkig zijn, zal jij dat ook zijn.

 

17. Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen

Mijn comfortzone is echt heilig. Maar ik weet dat niets spannends ooit zal gebeuren als ik daar niet uitkom. Dat geldt misschien ook wel voor jou. Het goede nieuws is dat als je dit beseft, je niet meer bang hoeft te zijn. Je kan het op zijn minst proberen, vaak is het helemaal niet zo vervelend eens je de stap hebt gezet. Geeft het een kans!

 

18. Eet die pizza

Ik ben er bijna zeker van dat dit een quote is maar het leven is te kort om op je lijn te letten. Ik bedoel niet dat je hoeft overdrijven. Maar als je zo’n zin hebt in pizza of frietjes (of eender wat), eet het gewoon! We leven maar één keer, dus hé, waarom niet?

 

19. Heb vertrouwen in de toekomst

Stop met panikeren over de toekomst.  Just sit back and relax. Heb vertrouwen dat het allemaal uiteindelijk wel goed zal uitdraaien. Ookal zal het leven later niet exact zijn als je gewenst had. Zolang je maar gelukkig bent, komt alles tot zijn recht.

 

20. Geloof in jezelf

Waarschijnlijk het belangrijkste punt van allemaal. Want als je niet in jezelf gelooft zouden al deze punten hierboven maar half uitgevoerd worden. Geloof dat je het kan en laat je niemand anders wijsmaken. Geloof in je eigen ideeën. Stel je normen en waarden vast en ga ervoor. Geloof dat je alles aankan wat het leven naar je toegooit. Geloof in jezelf en help anderen ook in zichzelf te geloven.

 

Zo dat was mijn advies, wat vind jij het beste advies uit deze lijst?

 

Ik had dit artikel al een tijdje in concepten staan, maar wou wachten op het juiste moment om dit te posten. Toen zag ik een paar dagen geleden dat Teske.nl exact hetzelfde had gedaan alvorens ik het mijne gepost had. Ik wou mijn artikel toen niet meer posten, later bedacht ik me dat dit belachelijk zou zijn. Ik heb hier best wat werk in gestoken en ik had graag jullie reacties erop gelezen. Dus laten we het dan maar beschouwen als een soort van tag? Ik zou het juist heel leuk vinden zouden jullie ook jullie levensadviezen delen!

 

3 Responses

 1. Ismay 11 september 2015 / 13:56

  Wat een mooi artikel! En het is allemaal waar! Vooral het punt dat je vertrouwen moet hebben in de toekomst raakt mij op dit moment heel erg – heel erg mooi.

 2. Sabine 11 september 2015 / 20:58

  Mooie levensadviezen voor eigenlijk elke leeftijd, ben dan 30 maar ook voor mij geldt bovenstaande zeker wel.
  Life is to short, just enjoy while you can <3

 3. Kathleen 12 september 2015 / 15:58

  Hallo Silke, mooie post! Heel wijs voor iemand van 20 🙂 zelf ben ik er 43, maar ik zou geen 43 levenswijsheden kunnen verzinnen, laat staan ze toepassen! Al deze levenswijsheden zijn o zo waar… maar o zo moeilijk in praktijk te brengen… Dat heb ik zelf al vele keren aan den lijven ondervonden. Maar bedenk dat de dingen die gebeuren, je maken tot wie je bent. En bedenk ook dat als je later terugblikt en het hier en daar toch anders zou willen gedaan hebben, dat je op het moment dat je keuzes moest maken, die specifieke keuze maakte omdat dat de beste leek op dat moment… of omdat je niet anders kan… of omdat je je hebt laten beïnvloeden door iemand anders… maar bedenk ook dat je die keuze hebt gemaakt, omdat je dacht dat dat op dat moment de beste keuze was die je kon maken ! Dat wou ik nog even aan je levenswijsheden toevoegen. Groetjes Kathleen (en tot morgen op de bloggersmeeting ?!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *